I väntan på tjejfestivalen

Coronapandemin verkar sannerligen dra ut på tiden. Effekterna på världen är stora, inte minst vad gäller festivaler. Ska man någonsin få gå på en riktigt bra tjejfestival igen? Svaret är självklart ja. Hoppets låga måste hållas levande! Och under tiden behöver vi roa oss med annat. Som en riktig tjejfest hemma – naturligtvis med precis så många deltagare som restriktionerna för tillfället medger.

Så vilka ingredienser krävs för en riktigt bra tjejfest? Bra musik, så klart. Och god mat. Och vin. Rött, vitt eller rosé? Bubblor eller stilla? Botanisera lite i utbudet online på exempelvis vinoteket.se, så undviker du att skapa trängsel i Systembolagets fysiska butiker. Det ligger i allas intresse att få slut på pandemin så fort som möjligt, så vi kan gå på en riktigt bra tjejfestival igen.

Lyckliga flickors festival

För finns det något roligare än ett gäng ”sisters doing it for themselves”? Visserligen har mansfria festivaler hamnat i en del blåsväder angående diskriminering, som bland annat Svenska Dagbladet rapporterat om. Men enligt källor ska detta ofta ha handlat mer om kommunikationen kring festivalen än något annat. Och Natasha Azarmi skriver i Aftonbladet att Emma Knyckares Statementfestival till och med var den lyckligaste festival hon någonsin varit på. Ett gott betyg åt könsseparatismen!

Lycka och glädje går även hand i hand med trygghet, vilken är en annan aspekt av tjejfestivalerna. Risken för att bli utsatt för våldsbrott minskar betydligt med manliga besökares frånvaro. Ty statistiken talar sitt tydliga språk. Utan killar blir det sällan bråk.

Anordna framtidens tjejfestivaler själva

Kanske ska ni ta tillfället i akt på hemmafesten att planera för ännu fler mansfria festivaler? Det är onekligen ett populärt koncept, och källor i musikbranschen påstår å det bestämdaste att det bästa sättet att gå på festival är att jobba på den. Även om ofräscha toaletter kanske är ett större problem på festivaler med manliga besökare, kommer toaköerna backstage vara betydligt kortare än ute bland publiken.

Så ta fram ett kollegieblock på tjejfesten och börja spåna. Vilka artister vill ni boka? Ska ni sälja langos eller korv med bröd? Kött eller veganskt? Alkoholfritt eller serveringstillstånd? Det är bara fantasin som sätter gränser, och glöm inte att även de allra största festivalerna har börjat som ett samtal på skoj över ett glas vin. ”Vore det inte kul att…?” Jo! Det vore det. Börja planera framtidens tjejfestival redan i dag, så är ni redo att dra igång när restriktionerna släpper.