Är festivaler bara för tjejer tryggare?

På stora festivaler förekommer ofta väldigt många besökare. De är av olika kön, har olika åldrar och kommer från skilda bakgrunder. Alla gillar inte samma saker och många gånger kan också alkohol vara inblandat i bilden. Det kan leda till otrygghet och det förekommer också en del slagsmål. Men det finns också festivaler som bara är för tjejer och kvinnor. Men är de tryggare än andra festivaler? Det finns faktiskt en del saker som talar för det.

Om något skulle hända

När det gäller festivaler kan saker hända, även om det bara är tjejer som deltar. Det kan vara misshandel, hot eller mobbning. Om något skulle hända på festivalen kan man få stöd av ungdomsmottagningen eller av till exempel representanter från Röda Korset som befinner sig på plats på festivalen. Man behöver absolut inte tycka att det är pinsamt att ta kontakt med någon för att få hjälp.

Mindre risk för våldtäkter

En sak som är ganska typisk för festivaler enbart för tjejer är att våldtäktsrisken inte alls är lika stor som när blandade kön deltar. Det är flera festivalbesökare som utsätts för våldtäkter varje år och det är ofta en mycket hemsk sak att utsättas för. På de festivaler där bara kvinnor deltar är det dock väldigt få, eller inga våldtäkter alls som anmäls. Det handlar oftast inte om att man är rädd för att anmäla utan snarare om att det faktiskt inte hänt något.

Mer koll på deltagarna

Generellt sett har tjejer och kvinnor mer koll på varandra när de är ute på festival. Det gör att risken att drabbas av olika brott minskar. När flera personer går i grupp minskar risken för överfall och annat. Det medför också att tjejer och kvinnor i de allra flesta fall känner sig betydligt tryggare. När det anordnas en festival bara för tjejer ser arrangörerna också ofta till att hålla lite mer koll på vilka som är med, på vilka som kommer in på området och liknande. Om deltagarna går utanför området finns dock i regel inte samma säkerhet utan där bör festivaldeltagarna vara lite mer på sin vakt.

Mindre alkohol

En sak som ganska ofta kan ses på festivaler för tjejer är att mindre alkohol finns i bilden. Det kan bero på flera anledningar. Ibland är det för att festivalen inte serverar alkohol, andra gånger för att målgruppen helt enkelt inte dricker lika mycket. När människor dricker mindre alkohol tenderar det att leda till färre oenigheter och missförstånd. Det i sin tur gör att risken för misshandel, tjafs och annat våld minskar.

Det finns alltså flera anledningar till att välja festivaler enbart för tjejer om man känner sig lite osäker eller om det är så att man är förstagångsbesökare på en festival.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *