Vad är en tjejfestival?

Att det finns särskilda festivaler för just tjejer är kanske något du hört talas om, men vem är egentligen välkommen? Vad är en tjejfestival? Kanske ser du en publik framför dig där det bara är tjejer i svarta klänningar i publiken, men det behöver inte alls se ut så.

Vem får komma?

Varje festival har sitt eget upplägg eftersom det är arrangörerna som bestämmer vad som ska gälla. Vissa festivaler som varit inriktade på tjejer har fokuserat på att bara ha tjejer på scenen, och att på det sättet lyfta fram kvinnliga musiker och skapare. Det man oftast tänker på när det handlar om festivaler för tjejer är dock att det handlar om att avgränsa vem som är välkommen i publiken. Det går att skämta om människor med svarta klänningar, och inget ont om just svarta klänningar, men det handlar inte om klädsel utan om att skapa en mansfri miljö och på det sättet få en trygghet många längtat efter. Det är vanligt att transpersoner och icke-binära är välkomna, förutom cis-kvinnor. Män kan då vara välkomna som artister, scenarbetare eller liknande, men inte som vanliga besökare.

Att vara ansiktet utåt

Ska du vara ansiktet utåt för en festival för tjejer och undrar hur du ska kunna göra rätt intryck? Du kanske inte vill vara för söt och inte för grabbig. Det handlar ju inte om en festival där tjejer ska vara som eller bete sig som killar. Svarta klänningar kan vara det rätta valet för dig. Självfallet kommer folk i publiken ha olika sorters kläder och ha olika stil, men som ansiktet utåt kan det vara bra med en enhetlig stil, så att du lätt blir igenkänd (och så att du slipper lägga massor av tid på att tänka på kläderna). Fördelen med svarta klänningar är att de kan passa både när du vill ha en tuffare stil och när du vill ha något mer stilrent, som kan behövas om du till exempel ska representera festivalen inför politiker eller andra beslutsfattare. Med det valet får du en flexibilitet samtidigt som du får en stil som hänger ihop, och du kan bli en bra talesperson för festivalen, även stil- och utseendemässigt.

Är en festival för tjejer diskriminerande?

Om en festival eller en tillställning dit bara tjejer och kvinnor är välkomna är diskriminerande har bedömts olika vid olika tillfällen. När det skapats separatistiska arrangemang för lesbiska har det sällan kommit några klagomål, men när den uppmärksammade Statement-festivalen drog av stapeln blev det många protester. Det slutade med att de fälldes för diskriminering, även om det inte blev någon påföljd. Det verkar inte heller som att någon avvisats och diskriminerats under själva festivalen, utan bedömningen har gjorts utifrån information som fanns till exempel på hemsidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *