Vi lever ännu idag i ett patriarkat där kvinnor missgynnas och behandlas sämre än män, enbart på grund av sitt kön. Men den systerliga gemenskapen har genom alla tider varit ett stort stöd i den ständigt pågående feministiska kampen. Inom många olika frågor har kvinnor slutit sig samman, vare sig det gäller att skydda sig själva under festivaler eller rättigheter kring bröstoperationer.
En viktig del i feminismen är att den bör vara intersektionell, det vill säga ta med alla identitetskategorier i sin analys, som etnicitet, kön och ickekön, sexualitet, funktionsvariation och klass. Ett exempel på detta är att arbeta för att transkvinnor ska få bröstimplantat vid behov. RFSL har tidigare krävt att transkvinnor alltid ska erbjudas bröstimplantat, vilket tidigare nekades av vissa regioner.
Festival utan män
Ett annat initiativ för att stärka den kvinnliga gemenskapen och där kvinnor skyddar varandra är Statement-festivalen. Denna festival endast för kvinnor startades av Emma Knyckare, där målet var att undvika sexuella övergrepp mot kvinnor. Även icke-binära och transpersoner var välkomna. Ett antal personer som ansåg att de borde vara välkomna överallt anmälde festivalen till Diskrimineringsombudsmannen. DO hann dock inte fatta något beslut innan festivalen började.
Rättigheter kring bröstförstoringar
För ett antal år sedan ville Västra Götalandsregionen inte ge bröstförstoringar till transsexuella, vilket orsakade mycket psykiskt lidande och i vissa fall till och med självmord. RFSL slogs för rätten till bröstimplantat för transpersoner, då brösten för många är nära kopplade till kvinnlighet.
Även ciskvinnor som haft cancer kan bli erbjudna rekonstruktion efteråt. Sofia Jigrud och Hanna Björknäs fick båda kämpa för att inte få bröstimplantat, de ville istället ha en platt bröstkorg efter sin bröstcancer. Sofia Jigrud var endast 36 år när hon drabbades av trippelnegativ bröstcancer. Läkaren sade sig vilja rädda så mycket det gick av hennes bröst. Men då Sofias mamma dött av cancer när hon var ung bad hon att de skulle avlägsna hela bröstet, samt ta det andra också. Kirurgen vände sig då till hennes man och sade att det vore synd när hon hade så fina bröst. Både Sofia och hennes man chockades av läkarens ord.
Läkaren vägrade ta bort brösten och gjorde istället en tårtbitsoperation, där endast en del av brösten togs bort. Det gjordes en genetisk utredning som gav beskedet att Sofia bar på en ärftlig cancergen, BRCA1. Senare träffade Sofia Hanna Björknäs som också haft dåliga erfarenheter där vården försökt tvinga på henne bröstrekonstruktioner. Sofia och Hanna startade därefter föreningen Plattnormen som verkar för att ge kvinnor valfrihet kring rekonstruktion efter bröstcancer.